Οι ενοχλητικές παρενέργειες του μασήματος τσίχλας

Από τα προϊστορικά χρόνια οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποίησαν τη ρητίνη των δέντρων για να καθαρίσουν τα δόντια τους και να φρεσκάρουν την αναπνοή τους , οι Ινδιάνοι Μάγιας χρησιμοποιούσαν μια στεγνή κόλλα για τσίχλα και οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί χρησιμοποιούσαν φλούδες δέντρων και κερί μέλισσας .

Δυστυχώς, παρόλο που η χρήση της τσίχλας μπορεί να έχει αναμφίβολα πολλά θετικά αποτελέσματα, μπορεί επίσης να θέσει σε κίνδυνο την υγεία μας . Εδώ είναι μερικές από τις πιο κοινές παρενέργειες του μασήματος τσίχλας:

1. Οι τσίχλες μπορεί να αυξήσουν την κατανάλωση του junk food

Το μάσημα τσίχλας πριν από το γεύμα πολύ συχνά προτείνεται ως ένας τρόπος για τη μείωση της πείνας. Μία πρόσφατη μελέτη στο περιοδικό «διατροφικές συμπεριφορές», καταρρίπτει αυτή την πεποίθηση. Η μελέτη έδειξε ότι το μάσημα τσίχλας όχι μόνον δεν είχε επίδραση στις θερμίδες που καταναλώνονται , αλλά το μάσημα με γεύση μέντα μείωσε την κατανάλωση υγιεινών τροφίμων ( φρούτων) και αύξησε την πιθανότητα κατανάλωσης πρόχειρου φαγητού, όπως τα πατατάκια και τα γλυκά .Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στο ότι η γεύση της μέντας έδωσε στα φρούτα και τα λαχανικά μια πικρή γεύση.

Η τσίχλα μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα της κροταφογναθικής διάρθρωσης (ΚΓΔ ) , η οποία περιλαμβάνει τον πόνο της γνάθου, που σχετίζεται με τους μυς της μάσησης και της άρθρωσης που συνδέουν το κάτω μέρος του σαγονιού σας με το κρανίο σας. «Η κατάχρηση οποιονδήποτε μυών και αρθρώσεων μπορεί να οδηγήσει σε πόνο και προβλήματα », λέει ο Don Atkins , ένας οδοντίατρος στο Long Beach της Καλιφόρνια . Πολλοί άνθρωποι καταλήγουν με καταπονημένους μυς της γνάθου , του κεφαλιού και του λαιμού που μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους, πόνους στα αυτιά, ή πονόδοντους στην πάροδο τον χρόνων .

3. Μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο γαστρεντερικό.

«Η τσίχλα μπορεί να συμβάλει στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, καθώς το περίσσευμα αέρα που μπορεί να καταποθεί, συμβάλλει στην κοιλιακό άλγος και το φούσκωμα », λέει ο Patrick Takahashi, επικεφαλής της γαστρεντερολογίας στο St Vincent Medical Center, στην Καλιφόρνια . Εκτός από την κατάποση αέρα, τα τεχνητά γλυκαντικά όπως η σορβιτόλη και η μαννιτόλη μπορεί να προκαλέσουν διάρροια σε κατά τα άλλα υγιή άτομα .

4. Ζημιές στα δόντια (ακόμα και από τσίχλες χωρίς ζάχαρη)

Η τσίχλα λούζει τα δόντια με ζάχαρη και είναι μία πηγή φθοράς των δοντιών. Να μην μιλήσουμε και για τις τσίχλες χωρίς ζάχαρη με την καθαρτική επίδραση των τεχνητών γλυκαντικών που περιέχουν.

5. «Φεύγει» ο υδράργυρος από τα σφραγίσματά σας

Τα ασημένια σφραγίσματα είναι γνωστά ως αμάλγαμα δοντιών και αποτελούνται από ένα συνδυασμό υδραργύρου, αργύρου και κασσιτέρου. Και η έρευνα δείχνει ότι η τσίχλα μπορεί να απελευθερώσει τον υδράργυρο από τα σφραγίσματα στο σύστημά σας . Το πρόβλημα? Τα υψηλά επίπεδα του υδραργύρου μπορεί να προκαλέσουν νευρολογικά προβλήματα καθώς και χρόνιες ασθένειες ή ψυχικές διαταραχές .Το ποσοστό βέβαια είναι μηδαμινό αλλά θέλετε πραγματικά μέταλλο μέσα στο σώμα σας;

Η Λανολίνη, ένα συστατικό που βρίσκεται σε προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας , διατηρεί το μάσημα τσίχλας μαλακό. Αυτό δεν ακούγεται και τόσο άσχημα μέχρι να μάθετε ότι, η κίτρινη κηρώδης αυτή ουσία, εκκρίνεται από τους σμηγματογόνους αδένες των προβάτων. Αν και δεν αποτελεί απειλή για την υγεία (καθότι το ποσοστό που χρησιμοποιείται στις τσίχλες είναι μικρό) , η σκέψη και μόνο της κατάποσης αυτής της ουσίας είναι λίγο δυσάρεστη.

Πηγή

Οι 40 φράσεις που πρέπει πάντα να λέμε στα παιδιά μας

Ζούμε σε έναν κόσμο που ξέρει μονάχα να κρίνει…