Όσο και αν έχει διαβάσει κάποιος για το διάστημα, όσο και αν έχει μελετήσει το ηλιακό μας σύστημα ποτέ δεν θα καταφέρει να διώξει το πέπλο μυστηρίου που περιβάλει το συγκεκριμένο θέμα.
Χιλιάδες αστέρια, πλανήτες, θεωρίες για το αν υπάρχει ζωή ή όχι στο διάστημα μας δημιουργούν απορίες και εξάπτουν τη φαντασία μας.
Πόσο μακρυά είναι η Σελήνη από τη Γη;
Τι θα γινόταν αν μετακομίζαμε στον Άρη;
Πως ξεκίνησαν όλα;
Θέλετε απαντήσεις ; Δεν έχετε παρά να δείτε τους παρακάτω χάρτες και φωτογραφίες που θα σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε περισσότερες πτυχές του διαστήματος.
1. Ο χάρτης του »σπιτιού» μας, του ηλιακού συστήματος
Αυτό είναι το ηλιακό σύστημα,ένα σύμπλεγμα που αποτελείται από αστέρια, πλανήτες, ένα σωρό φεγγάρια, κομμήτες και μικροσκοπικά σωματίδια από τα συντρίμμια.
Αυτός ο όμορφος χάρτης είναι από το National Geographic και παρουσιάζει όλη την ιστορία από την εξερεύνηση του ηλιακού συστήματος. Τις επανδρωμένες αποστολές στο φεγγάρι, τους ανιχνευτές στην Αφροδίτη, τον Άρη, σε αστεροειδείς και κομήτες καθώς και τους δορυφόρους.
2. Τα ξέρετε όλα για τη Σελήνη;
Γνωρίζουμε στα αλήθεια πόσο μακρυά είναι το φεγγάρι ή ποιο είναι το πραγματικό του μέγεθος ; Συγκριτικά με την απεραντοσύνη του διαστήματος η σελήνη είναι πολύ κοντά σε εμάς. Για την ακρίβεια είναι μόλις 238.900 μίλια μακρυά μας.
Αλλά μιλώντας »πρακτικά» και σε σχέση με την καθημερινή μας εμπειρία το φεγγάρι είναι πραγματικά πολύ μακρυά.
Απλά φανταστείτε ότι στο κενό που υπάρχει μεταξύ γης και σελήνης θα χωρούσαν ο Kρόνος και ο Δίας. Πλανήτες που είναι 9 με 11 φορές μεγαλύτεροι από την Γη.
Μπορεί εμείς να βλέπουμε το φεγγάρι να δεσπόζει στο σκοτεινό ουρανό αλλά το πραγματικό του μέγεθος δεν είναι τίποτα συγκριτικά με άλλους πλανήτες.
Μάλιστα αν προσθέταμε τη Χαβάη στις Η.Π.Α και τη μεταφέραμε στη σελήνη θα κάλυπτε πάνω από το 70% της περιφέρειας του φεγγαριού.
3. Ήλιος, ένας πραγματικός γίγαντας
Σίγουρα δεν σας προκαλεί έκπληξη ότι ο ήλιος είναι πραγματικά τεράστιος. Ωστόσο είναι δύσκολο να αντιληφθούμε το μέγεθος του. Για να σας βοηθήσουμε λίγο ας κάνουμε μια υπόθεση: Πετώντας γύρω από τον Ισημερινό με τελική ταχύτητα 747χλμ την ώρα θα μας έπαιρνε 42 ώρες να κάνουμε το κύκλο. Πετώντας γύρω από τον ήλιο θα μας έπαιρνε 6 μήνες.
4. Η χώρα που δεν κοιμάται ποτέ
Αυτή η σύνθετη εικόνα, που αποτελείται από φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από τη NASA και NOAA δορυφόρους, δείχνει την αξιοσημείωτη επίδραση του τεχνητού φώτος στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Κοιτάζοντας μόνο αυτές τις σταγόνες και ραβδώσεις που έχουν προκληθεί από τη φωτορύπανση, μπορείτε να υπολογίσετε τη θέση των πόλεων, προαστίων, ακόμη και τις διακρατικές εθνικές οδούς.
5. Η πρώτη φωτογραφία του διαστήματος
Το 1957 θεωρείται το έτος που ξεκίνησε η εξερεύνηση του διαστήματος. Ωστόσο η πρώτη φωτογραφία έχει τραβηχτεί αρκετά χρόνια πριν. Συγκεκριμένα το 1946, κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου, ο αμερικανικός στρατός έστειλε έναν πύραυλο στο διάστημα.
Στον πύραυλο υπήρχε μια κάμερα, το φιλμ της οποία διασώθηκε παρότι ο πύραυλος καταστράφηκε. Έτσι λοιπόν μπορέσαμε για πρώτη φορά να δούμε τη θέα του διαστήματος.
6. Πολίτες από 38 χώρες έχουν κάνει ένα ιδιαίτερο ταξίδι
Μόνο τρεις χώρες- οι Η.Π.Α, η ΕΣΣΔ/Ρωσία και η Κίνα έχουν στείλει ανθρώπους στο διάστημα. Ωστόσο 38 πολίτες από διαφορετικές χώρες έχουν καταφέρει να ταξιδέψουν στο διάστημα χάρη στις αποστολές της Αμερικής ή της Ρωσίας.
Την δεκαετία του 1970 και του 1980 η ΕΣΣΔ πραγματοποίησε επανδρωμένη αποστολή στο διάστημα στο οποίο συμμετείχαν πολίτες από εννέα διαφορετικές χώρες με κομμουνιστικό καθεστώς.
Κατά τη διάρκεια της δεκαερίας του 1980 και του ’90 η NASA ξεκίνησε και εκείνη επανδρομένες αποστολές στο διάστημα , στις οποίες συμμετείχαν πολίτες και από διαφορετικές χώρες.
Ενώ το 2001 η Κίνα πραγματοποίησε και εκείνη με επιτυχία την πρώτη της επανδρωμένη πτήση.
7. Και αν μετακομίζαμε στον Άρη;
Οι άνθρωποι εδώ και χρόνια μιλούν για την ιδέα να μετακομίσουμε στον Άρη. Αυτή τη στιγμή κάτι τέτοιο φαντάζει πιθανό μόνο σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας.
Ωστόσο αρκετές ιδέες έχουν ειπωθεί προκειμένου να γίνει κάτι τέτοιο εφικτό. Μία από αυτές της ιδέες είναι να »ποτίσουμε» τον Άρη με ένα χημικό όπως το υδρογόνο ή την αμμωνία.
Αυτό θεωρητικά θα προκαλούσε την υπερθέρμανση του πλανήτη και τη δυνατότητα δημιουργίας ατμόσφαιρας.
Στη φωτογραφία βλέπετε πως μπορεί να απεικονίζονται τα διάφορα στάδια αυτής της επιχείρησης. Στη τελικά του μορφή βλέπουμε τον Άρη να μας θυμίζει τη Γη.
8. Και αν αντικαταστούσαμε το φεγγάρι;
Έχετε σκεφτεί ποτέ πως θα ήταν τη νύχτα στον ουρανό δε βλέπαμε τη σελήνη αλλά κάποιον άλλον πλανήτη ; Στη συγκεκριμένη φωτογραφία βλέπετε πως θα ήταν αν στη θέση του φεγγαριού βρισκόταν άλλοι πλανήτες.
Ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας θα ήταν ανησυχητικά μεγάλοι, ενώ ο Κρόνος και ο Δίας θα κάλυπταν το μεγαλύτερο μέρος του ουρανού. Επίσης οι ηλιακές εκλείψεις θα διαρκούσαν ώρες, ενώ αν ο Δίας βρισκόταν τόσο κοντά μας τότε οι συνέπειες στη βαρύτητα θα ήταν καταστροφικές.
9. Ένας μικρός κομήτης για το διάστημα, ένας τεράστιος για την ανθρωπότητα
Στη φωτογραφία απεικονίζεται ο κομήτης 67P/C-G, ο οποίος προσγειώθηκε το Νοέμβριο του 2014 στο Λος Άντζελες.
Στους όρους του διαστήματος ο συγκεκριμένος κομήτης είναι μικροσκοπικός, για τα δικά μας δεδομένα όμως τα πράγματα αλλάζουν.
10. Η μοναξιά του ηλιακού μας συστήματος
Κοιτώντας τον γεμάτο αστέρια σκοτεινό ουρανό θα μπορούσε να υποθέσει κάνεις ότι το ηλιακό μας σύστημα βρίσκεται αρκετά κοντά με άλλα ηλιακά συστήματα.
Όμως η αλήθεια είναι άλλη. Το ηλιακό μας σύστημα, όπως και πολλά άλλα, είναι μόνο του, σαν ένα σπίτι σε μια ολόκληρη πόλη.
Θα έπρεπε κανείς να κάνει τρομερό ζουμ »καλύπτοντας» πολλά έτη φωτός για να δει μόνο λίγα από τα αστέρια κάποιου άλλου ηλιακού συστήματος.
11. Το μεγαλείο των αστεριών δεν τελειώνει ποτέ
Όπως είδαμε και παραπάνω, υπάρχουν πλανήτες με τεράστια μεγέθη. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι πάντα δεν υπάρχει κάποιο μεγαλύτερο αστέρι.
Για παράδειγμα οι αστέρες Arcturus και Aldebaran θα έκαναν τον ήλιο να φαίνεται νάνος. Όπως και άλλοι αστέρες ξεπερνούν σε μέγεθος αυτούς.
12. Πως λειτουργεί μια μαύρη τρύπα;
Μετά την έκρηξη ως σουπερνόβα, τα αστέρια συνήθως καταρρέουν σε αστέρια νετρονίων ή μαύρες τρύπες. Και τα δύο είναι εξαιρετικά πυκνά αντικείμενα που ασκούν μια πάρα πολύ ισχυρή βαρυτική δύναμη, κάμπτοντας τον χωροχρόνο γύρω τους, όπως φαίνεται και στο διάγραμμα.
Οι μαύρες τρύπες κάμπτουν το χωροχρόνο τόσο έντονα που η ύλη, το φως και οποιαδήποτε άλλη μορφή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας δεν μπορούν να ξεφύγουν.
Ο Γαλαξίας μας – όπως και οι περισσότεροι γαλαξίες – έχει μια τεράστια μαύρη τρύπα στο κέντρο του.
13. Έχουμε ανακαλύψει εκατοντάδες μακρινούς πλανήτες
Κάθε κουκκίδα σε αυτό το GIF είναι ένας πλανήτης σε τροχιά γύρω από ένα μακρινό αστέρι. Έχουμε βρει πάνω από 1.800 πλανήτες κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, απλά εξερευνώντας το γειτονικός μας Γαλαξία.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι κάθε αστέρι, κατά μέσο όρο βρίσκεται σε τροχιά γύρω από κάποιον πλανήτη. Επομένως υπάρχουν σίγουρα χιλιάδες άλλοι πλανήτες να εξερευνήσουμε.
14. Υπάρχουν δισεκατομμύρια άγνωστοι γαλαξίες
Αν κοιτάξετε προσεκτικά τη φωτογραφία θα μπορούσατε να διακρίνεται αρκετούς μακρινούς γαλαξίες. Κοιτώντας τον ουρανό σε βάθος βλέπουμε ότι αποκαλύπτονται πάνω από 10.000 γαλαξίες.
Αυτή η φωτογραφία δείχνει μερικούς από αυτούς τους γαλαξίες όπως ήταν πριν από 13 δισεκατομμύρια χρόνια πριν – λίγο μετά το σχηματισμό του σύμπαντος .
15. Όλα ξεκίνησαν με το Big Bang
Όλη η ύλη σε αυτό το ακατανόητα τεράστιο, μυστηριώδη δίκτυο των γαλαξιών περιεχόταν σε ένα σημείο περίπου 13.800.000.000 χρόνια πριν. Μετά το Big Bang, το σύμπαν ξεκίνησε να αναπτύσσεται ταχέως και να ψύχεται.
Η ύλη πρώτα ξεκίνησε να συμπυκνώνεται σε υποατομικά σωματίδια, μετά σε άτομα, και τελικά σε αστέρια και γαλαξίες.
Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται παράξενα και απίθανα, αλλά όταν οι φυσικοί μελετούσαν την ιστορία του σύμπαντος προς τα πίσω, συνυπολογίζοντας τι γνωρίζουμε σχετικά με τους νόμους της φύσης, οδηγήθηκαν σε αυτό το αναπόφευκτο συμπέρασμα
Δεν έχουμε ιδέα τι υπήρχε πριν από το Big Bang, αλλά πιστεύουμε ότι όλα όσα βλέπουμε σήμερα ξεκίνησαν από αυτό.